Izložbe izvornih rukotvorina vode vas kroz

Etno selo

ŠIŠKE

Selo burne prošlosti, kulture i načina života

Kultura i način života u ovomu selu bili su pod dvama zemljopisnim utjecajima: Dinarskoga gorja, sa sjevera (područje pod turskom vlašću od 1463. do 1878. god.) i priobalja, s juga (područja pod mletačkom vlašću, od 1409.-1797., i austrijskom, od 1797.-1806. i 1813.-1918.), te francuskom od 1806.-1813. god.

Kuće su građene kamenom, koji je mukotrpno vađen, dovožen s volovima, konjima, ručno ili ga pribavljajući na svaki mogući način.

Na unutarnjost kuće utjecali su običaji sa sjevera, iz Dinarskoga gorja i Bosne (područje pod turskom vlašću). To je vidljivo po niskim stropovima, malim ulaznim vratima, prozorima, unutarnjoj opremi, npr. siniji (ar.) (mali, niski, okrugli tronožni stolić za blagovanje) i ognjišću (koje se nalazilo na zemlji, na kojemu se kuhalo), a iznad njega je, o verigama, komoštrama (grč.), visio lonac.

Vodu se skupljalo u studence, čatrnje (mađ.), kraj kuće ili uz kuće, u koje se navraćala kišnica, s krovova ili s obližnjega zemljišta.

Danas se, kraj puta kroz selo, nalaze izlozi izvornih etno predmeta. Ondje se može vidjeti dio ženske izvorne (domaće) odjeće, zvane je(a)čèrme (tur.), vrste radne svagdane odjeće, s oplećkom. Nju se ručno tkalo na našim zavičajnim seoskim tkalačkim stanovima. Izloženo je i domaće seosko glazbalo gusle kao i mnoge druge rukotvorine…

SKRIVENO SELO

puno iznenađenja

Tijekom vremena, selo Šiške se postupno razvijalo i napredovalo. Neki su njegovi stanovnici (u drugoj polovini XX. st.) živjeli i radili u Europi, Americi i Australiji te se zapadnjački utjecaj među mještanima sela širio i povećavao.

Veliki prilog istraživanju i zaštiti kulturne baštine te dugogodišnjem istraživanju etnografije sela Šiške pridonio je Vjekoslav Marinko Šiško.

SELO

umjetnika, pisaca i svećenika

Začetci nekih Šiškinih kuća sežu u XVIII. st.. U jednoj od njih je i mala Galerija Café (Lampion). Izložbenica je bogata grafikama i slikama umjetnika koji potječu uglavnom iz ovoga sela.

  • Slikar pok. Jozo Jokan Šiško rodio se u ovomu selu. U njemu se rodila (upostojila) njegova ljubav i poštovanje prema prirodi i umjetnosti, a i sklonost jednostavnim stvarima i ljudima. Jednostavnost i neiskvarenost seoskih ljudi privlačila ga je mnogo više od tzv. boljega društva
  • Svećenik i pjesnik pok. Pere Petar Šiško također se rodio u ovomu selu
  • Svećenik (Otac) Ante Šiško kao i svećenik Marijan Šiško također su iz ovog malog, skrivenog sela Šiške
  • Iz sela je i umjetnik Vjekoslav Marinko Šiško, slikar, poklonik i čuvar starina (poznavatelj povijesno-narodoznanstvenih, etnoloških i kulturnih zbivanja Šiškina sela)

Sve te povijesne i kulturno-umjetničke znamenitosti povezane su i tvore nezaboravnu sliku ovoga malog, za život ugodna, etno-sela.

– Knjižicu Perivoj ljekovite prirode Šiške-1750., u kojoj su prikazani putovi i spomenuta zdravstvena odredišta, možete dobiti u Kužini Lampion, kao i sve druge obavijesti.

– Kužina – Café “Lampion” otvorena je od sredine lipnja do sredine rujna, za goste/klijente koji su se najavili ili dogovorili.

Kontaktirajte nas…

Za sve informacije obratite nam se putem, maila, telefona ili kontakt forme…